Woensdagmiddag maakte de Britse toezichthouder CMA bekend dat het geen toestemming geeft aan tech gigant Microsoft Activision over te nemen. Die melding kwam daags nadat het bedrijf uit Redmond meevallende kwartaalcijfers had gepresenteerd, maar dat is niet het enige dat opvalt.
Tegenvaller
Het verbod van de CMA is een behoorlijke tegenvaller voor Microsoft, dat meer dan $68 miljard wil betalen voor Activision. De bezwaren van CMA zijn ook voor een buitenstaander begrijpelijk. Het gaat om een te groot marktaandeel en daarmee de mogelijkheid de concurrentie blijvend te dwarsbomen.
Dat zowel Microsoft als de spelletjesmaker tegen deze beslissing in beroep gaan valt te verwachten. Hetzelfde kan gezegd worden van de reactie van beleggers in Amerika. De ophef in Europa is geringer en dat komt omdat de aandelen van deze en vergelijkbare bedrijven hier geen (primaire) beursnotering hebben.
Beleggers geschrokken
Beleggers in Amerika zijn geschrokken. Ze zien om te beginnen dat aan de andere kant van de oceaan een deal wordt gedwarsboomd. Boven een andere deal (Broadcom/VMware) hangen donkere wolken en Microsoft sorteert schijnbaar ook voor op een stevig conflict met Brussel. Om dat laatste te vermijden wil het bedrijf schijnbaar de koppeling tussen Teams en Office “vrijwillig” loslaten. Als het dat niet doet dan kan het een herhaling worden van een lang en duur proces dat Brussel net zo overtuigend zal winnen als indertijd rond IE en Mediaplayer.
iRobot
Maar er is meer. Beleggers zien dat er rond tech nog veel meer overnames “zweven” omdat de toestemming van toezichthouders nog niet binnen is. Zo wil Amazon iRobot kopen, maar vooralsnog is daar geen groen licht voor. De aandelen van de maker van stofzuigers zijn woensdag direct vijf procent in waarde gedaald. Alle deals worden “verkocht” aan beleggers als een goede manier om meer omzet en waarde te realiseren. Dat is in tijden dat “autonome” groei onder druk staat de enige manier om te groeien.
Ondubbelzinnige signalen
Elke maand uitstel van een overname kost geld. Dat staat los van de rente die nog steeds oploopt. Kopende partijen en de beleggers daarvan zitten dus helemaal niet te wachten op afwijzingen van toezichthouders of aanvullend onderzoek. Daarbij komt nu dat de argumentatie van de CMA zo ondubbelzinnig is dat deals nog in de maak zijn misschien moeten worden aangepast. Dat signaal was er ook al rond Broadcom/VMware vanuit Londen en Brussel.
Uniek is dat we nu in twee keer in een week hele duidelijke signalen zien met een opbouw. Eerst de waarschuwing, nu dan het verbod met betrekking tot Activision. De kopers en verkopers van tech bedrijven kunnen dat niet negeren.